Пряник (сімейний рецепт best ever)

ароматний пряник з шоколадною помадкою

Ну що, друзі, якось так раптом вже добігає кінця листопад, настає час змахнути порохи з форм для випічки та коробок з новорічними прикрасами.

У мене вже заготовлений список нових рецептів на тестування, а сьогодні для «розминки» поділюся сімейним рецептом найкращого і найпростішого у світі (звичайно з моєї суб’єктивної точки зору) пряника. Минулого року він став улюбленцем різдвяних кавувань та чаювань.


Належить він, як ви мабуть вже здогадалися, моїй свекрусі. От не знаю як вона примудряється щороку вже до початку грудня понапікати по 12 сортів печива і все таке смачне-пресмачне. А потім до цього додаються всілякі штолени, а іноді, як ото того року, й пряники.


У цього рецепта, в порівняні до інших з будиночками із пряника, вирізних і т.п. маса переваг: він дуже простий у приготуванні: змішали сухі компоненти, вологі інгредієнти — і привіт, в духовку. Не потребує супер дорогих інгредієнтів і витрат часу. Але друзі мої, не зважаючи на це — результат феноменальний: пухке тісто, той самий святковий смак, а про аромат на всю хату вже мовчу...


Мій особистий рейтинг: 5 із 5 ❆ ❆❆❆❆


ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 300г борошна
  • 300г цукру
  • 150г масла або якісного маргарину
  • 100г мелених горіхів (найкраще мигдаль)
  • 250 мл молока
  • 4 яйці (середнього розміру)
  • 2 ст.л. меду
  • 3 ч.л. суміші спецій для пряників
  • 1 ч.л. меленої гвоздики
  • 1 пак. (15г) порошку для випічки
  • 1 пак. (8г) ванільного цукру  

Суміш приправ для пряника:

  • 2г зірочки анісу
  • 1г насіння коріандру
  • 1,5г кардамону (краще зерен)
  • 1г насіння фенхеля
  • 1г суцвіть гвоздики
  • 0,5г духмяного перцю
  • 0,5 мускатного цвіту
  • 2 дрібки свіжонатертого мускатного горіха
  • 2г порошку імбиру
  • 6г порошку кориці

всі цілі інгредієнти змолоти або ретельно перетерти і просіяти за допомогою ситечка або скористайтеся рецептом, який я давала тут.


Додатково: 2 глибоких миски для змішування інгредієнтів, прямокутна форма для випікання тіста


Підготовка: 15-20 хв

Час випікання: 20хв

Температура: 200°С


Приготування:

1. Відміряти і відважити всі інгредієнти, вистелити форму папером для випічки, змащеним олією або маслом, включити духовку ( T 200°С ).


2. Просіяти у глибоку миску: борошно, порошок для випічки, приправи для пряників, мелену гвоздику. Всипати до них мелені горіхи, ванілін і ретельно все перемішати.


3. Розтопити масло і мед (на водяній бані чи у мікрохвильовій печі).


4. В окремому посуді змішати яйця, влити до них молоко та масляно-медову суміш.


5. Змішати сухі та вологі інгредієнти і ретельно розмішати до однорідного стану.


6. Вилити суміш у форму для випічки або глибоке деко.

УВАГА! У рецепті, який записала для мене свекруха, було написано «розмастити», але моє тісто вийшло достатньо рідким, тому краще використовувати форму з дном, або вистелити рамку для випічки провощеним папером.


7. Випікати 20хв за температури 200°С. Охолодити. Вирізати за допомогою фігурної форми (наприклад, для печива) або нарізати на порційні шматочки і прикрасити.


Я свій пряник просто залила розтопленим шоколадом але можна й просто посипати цукровою пудрою.

P.S.

А ви знали, що найбільший пряник світу важив 650кг і був розміром 10х4 метри? На нього витратили 180кг сиропу, борошно заважило 350, а приправи - 8 кілограмів. Спекли його 2003року у виді фігури Св. Миколая в Швейцарії (м.Еслінген, кантон Цюрих).


0 comments:

Дописати коментар